Ново проучване установи, че приемането на витамин D е свързано с

...
Ново проучване установи, че приемането на витамин D е свързано с
Коментари Харесай

Не само за имунитета. Установиха, че витамин D намалява риска от самоубийство

Ново изследване откри, че приемането на витамин D е обвързвано с по-ниски равнища на опити за самоубийство и съзнателно самонараняване измежду някогашния военен персонал. В изследването откривателите са разгледали данни от огромна група американски ветерани и са открили, че тези, които са получавали спомагателен витамин D, са имали по-малък риск от опит за самоубийство или самонараняване, в сравнение с тези, които не са приемали. Изследването обаче може да покаже единствено корелация, а не причинно-следствена връзка и има ограничавания.

Публикуваната научна работа добавя възходящия брой научни доказателства, предполагащи връзка сред недостига на витамин D и депресията или други форми на психологични болести. Според Американската психическа асоциация, това също по този начин предлага евентуална спомагателна опция за попречване на самонараняване и самоубийство измежду ветерани, които са към 1,5 пъти по-склонни да се самоубият, в сравнение с други възрастни.

„ Като релативно безвредно, леснодостъпно и на ниска цена лекарство, добавката на витамин D може да бъде обещаваща, в случай че бъде валидирана в клинични изпитвания за попречване на опити за самоубийство и самонараняване “, пишат откривателите.

За да стигне до това умозаключение, екипът проучва данни от стотици хиляди хора, изброени в записите на Министерството на ветераните (DVA), написа gizmodo.com. Те потърсиха хора, които са имали най-малко едно взаимоотношение с доктор или аптека сред 2010 и 2018 г. След това те съпоставят ветераните в тази група, на които е постановен витамин D от DDD, с сходни контроли, на които не са предлагани добавки, и откриват дали има някаква разлика в броя на опитите за самоубийство или известията за самонараняващо се държание.

Те откриха, че в контролната група некоригираният % на опитите за самоубийство и самонараняването е към 0,36% спрямо 0,2% в третираните групи, разлика от съвсем 44%. Добавянето на витамин D2 е обвързвано с 48,8% понижение на риска от опити за самоубийство, а прибавянето на витамин D3 е обвързвано с 44,8% понижение на риска от опити за самоубийство.

Учените също откриха, че връзката сред добавките с витамин D и понижения риск от самоубийство е още по-изразена измежду черните ветерани. В тази подгрупа добавките корелираха с почти 60% понижение на опитите за самоубийство и риска от самонараняване.

И най-после, измежду ветераните с документиран недостиг на витамин D (серумни равнища под 20 ng/mL), добавките се свързват с най-голямото понижение на риска от самоубийство от всяка подгрупа. Субектите с ниски равнища на витамин D в здравното си досие, на които са били предписани добавки, са с повече от 64% по-малко склонни да се опитат да се самоубият или да се самонаранят, в сравнение с тези, които не са го създали.

Често до половината от популацията на една страна може да не получава задоволително витамин D. Той се синтезира в кожата при излагане на обедна слънчева светлина, само че хората с по-тъмна пигментация евентуално се нуждаят от повече UV излагане, с цел да могат телата им да създават задоволително витамин D. Това е компромис сред отбраната на меланина от нездравословните резултати на UV лъчите и нуждата от известно излагане на UV радиация.

Дефицитът на витамин D е обвързван с доста здравословни проблеми, в това число болежка, костна и мускулна уязвимост, нараснал риск от гибел от сърдечни болести, когнитивно увреждане, детска астма и някои типове рак. Предишни проучвания също допускат връзка сред равнищата на витамин D и депресията и други психологични проблеми. Въпреки това, минали изследвания на вероятни корелации дадоха смесени резултати.

По-специално измежду военния личен състав, едно изследване от 2013 година на към 1000 някогашни военни, половината от които са се самоубили, откри, че тези с най-ниски равнища на витамин D са изложени на най-голям риск от опит за самоубийство. Друго изследване от 2020 година на над 150 000 корейски ветерани откри, че хората с доста ниски равнища на D са доста по-склонни да имат суицидни мисли. Въпреки това, някои други изследвания не са разкрили негативен или никакъв резултат от прибавянето на витамин D върху психологичното здраве.

Нови проучвания обаче поддържат концепцията, че когато става дума за меланхолия и суицидно държание, витамин D може да играе роля. Въпреки това, както при всяко изследване, има предизвестия.

Тъй като изследването е извършено въз основата на авансово събрани данни, то има някои съществени ограничавания. Първо, създателите на проучването не са имали метод да знаят дали хората, включени в контролната група, са получавали добавки с витамин D без значение. Добавките с витамин D се оферират в доста магазини без рецепта и на релативно ниска цена.

Възможно е също по този начин групата от хора, получаващи предписания за витамин D, да е имала спомагателни кофактори, които са ги създали по-малко склонни да се опитат да се самоубият, като да вземем за пример по-силна система за обществена поддръжка. Проучването също по този начин не прави оценка всички вероятни променливи, които биха могли да допринесат за суицидно държание, като да вземем за пример травматично увреждане на мозъка, което е постоянно срещано измежду ветераните.

Допълнителни проучвания ще изяснят дали връзката, открита в това изследване, е същинска. Но хората би трябвало да бъдат деликатни, когато става въпрос за приема на огромни количества витамин D. В огромни количества добавките с витамин D могат да причинят бъбречно заболяване и увреждане. Човешкото тяло може да всмуква единствено несъмнено количество витамин D, преди остатъкът да попадне в нашите органи.

Припомняме, към този момент ви запознахме с тезата дали витамин D може да понижи риска от меланом. Ключовият извод от изследването е, че измежду тези, които постоянно одобряват витамин D, има доста по-малко случаи на меланом и класификацията на риска от рак на кожата е доста по-добра, в сравнение с измежду тези, които не одобряват витамина.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР